Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική ημερίδα του έργου Peer2Peer – «Διασύνδεση σχολείων για την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής των Ρομά», η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 4 Νοεμβρίου 2021, στο 2ο Γενικό Λύκειο Αγίας Βαρβάρας.
Το έργο Peer2Peer, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια 2014 – 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση της σχολικής διαρροής, ως σύμπτωμα και αιτία του κοινωνικού αποκλεισμού, των Ρομά μαθητών και στη μεταφορά μιας «καλής πρακτικής» συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας μεταξύ σχολείων της Δυτικής Αττικής.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση των αποτελεσμάτων του Έργου Peer2Peer, καθώς και η ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας στο ζήτημα της καταπολέμησης της σχολικής διαρροής Ρομά μαθητών. Την ημερίδα παρακολούθησαν ενεργά 29 συμμετέχοντες προερχόμενοι από τις τοπικές Αρχές του Δήμου Αγίας Βαρβάρας, την τοπική κοινότητα Ρομά, καθώς και από φορείς της Κοινωνίας των Πολιτών. Επιπλέον, στην ημερίδα συμμετείχαν εκπαιδευτικοί των σχολείων των Δήμων Φυλής και Ασπροπύργου.
Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησαν οι συντονιστές του Έργου Peer2Peer, Έλλη Χριστούλα και Δημήτρης Αλειφέρης, Επιστημονικοί Συνεργάτες του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας- ΚΕ.ΜΕ.Α., οι οποίοι παρουσίασαν το Έργο Peer2Peer, τους επιμέρους σκοπούς του, τις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν και τα επόμενα βήματα που πρόκειται να ακολουθήσουν. Στη συνέχεια ακολούθησαν οι παρεμβάσεις των Προπονητών του Έργου Peer2Peer, Σίας Σιαπέρα, μέλους ομάδας έργου ΚΕ.ΜΕ.Α. και Διονύσιου Βυθούλκα, Διευθυντή 2ου Γενικού Λυκείου Αγίας Βαρβάρας, δίνοντας έμφαση στα εμπόδια και προκλήσεις αναφορικά με τη σχολική διαρροή Ρομά μαθητών, καθώς και στις πρωτοβουλίες μείωσης των ποσοστών σχολικής διαρροής Ρομά, αντίστοιχα. Με το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των διοργανωτών, ομιλητών και συμμετεχόντων, όπου τονίστηκε η σημασία ανάληψης δράσεων, αλλά και η σπουδαιότητα της διασύνδεσης και διατομεακής προσέγγισης αναφορικά με τη διάχυση της γνώσης και την ανάληψη πρωτοβουλιών για την αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής των Ρομά μαθητών.
Επισημαίνεται πως η ημερίδα διεξάχθηκε σε υβριδική μορφή, δίνοντας τη δυνατότητα διαδικτυακής παρακολούθησης. Τέλος, κατά τη διεξαγωγή της ημερίδας, τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για την αποφυγή της διασπορά του ιού SARS-CoV-2.