Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η ενημερωτική ημερίδα του έργου Peer2Peer – «Διασύνδεση σχολείων για την καταπολέμηση της σχολικής διαρροής των Ρομά», η οποία διοργανώθηκε από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας και πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, την Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022.
Το έργο Peer2Peer, το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα «Δικαιώματα, Ισότητα και Ιθαγένεια 2014 – 2020» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στοχεύει στην πρόληψη και καταπολέμηση της σχολικής διαρροής, ως σύμπτωμα και αιτία του κοινωνικού αποκλεισμού, των Ρομά μαθητών και στη μεταφορά μιας «καλής πρακτικής» συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας μεταξύ σχολείων της Δυτικής Αττικής.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η διάχυση των αποτελεσμάτων του Έργου Peer2Peer, καθώς και η παρουσίαση συστάσεων πολιτικής οι οποίες αποτέλεσαν το απόσταγμα των Πιλοτικών Δράσεων του Έργου και πρόκειται να τεθούν υπόψη των αρμόδιων Πολιτικών και Τοπικών Αρχών.
Την ημερίδα παρακολούθησαν ενεργά 136 συμμετέχοντες προερχόμενοι από τοπικές/δημοτικές Αρχές και Κέντρα Κοινότητας από όλη την Ελλάδα καθώς εκπρόσωποι της Γενικής Γραμματείας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας.
Την έναρξη της ημερίδας πραγματοποίησε ο συντονιστής του Έργου Peer2Peer, Δημήτρης Αλειφέρης, Επιστημονικός Συνεργάτης του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας- ΚΕ.ΜΕ.Α., ο οποίος παρουσίασε το Έργο Peer2Peer, καθώς και τις επιμέρους δράσεις που υλοποιήθηκαν. Στη συνέχεια ακολούθησε η παρουσίαση της εφαρμογής εκπαιδευτικών μεθόδων για τη μείωση της σχολικής διαρροής καθώς και τρόποι μετάγγισης καλής συμπεριληπτικής σχολικής πρακτικής σε άλλα σχολεία, από τον Διευθυντή του 2ου Γενικού Λυκείου Αγίας Βαρβάρας και Προπονητή εντός του Έργου Peer2Peer, κ. Διονύσιο Βυθούλκα. Στη συνέχεια αποτυπώθηκε η εμπειρία νέων Ρομά που αποτέλεσαν τους Μέντορες εντός του Έργου, αλλά και των Ρομά Διαμεσολαβητών οι οποίοι λειτούργησαν ως θετικά αντιπαραδείγματα για τους μαθητές των σχολείων της Δυτικής Αττικής. Οι ίδιοι μίλησαν για την εφαρμογή της μεθοδολογίας P2P, για τις προκλήσεις, τα εμπόδια αλλά και τις ευκαιρίες που δημιουργήθηκαν. Τέλος, παρουσιάστηκαν οι συστάσεις πολιτικής οι οποίες προέκυψαν μέσα από τη διενέργεια εργαστηρίων διασύνδεσης εκπαιδευτικού προσωπικού, γονέων Ρομά μαθητών από τα σχολεία της Δυτικής Αττικής αλλά και Ρομά κοινοτήτων.
Με το πέρας των ομιλιών ακολούθησε ένας γόνιμος διάλογος μεταξύ των διοργανωτών, ομιλητών και συμμετεχόντων, όπου συζητήθηκαν καλά παραδείγματα από άλλες περιοχές της χώρας, ενώ τονίστηκε η σημασία της ανάδειξης των ιδιαιτεροτήτων της κάθε περιοχής για τη χάραξη πολιτικών. Η Ημερίδα ολοκληρώθηκε με την προσδοκία της μετάγγισης της καλής πρακτικής του Έργου Peer2Peer σε περιοχές με σημαντικές πληθυσμιακές συγκεντρώσεις Ρομά, σε ολόκληρη την επικράτεια.