Οκτώ εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν για την εκπαίδευση 8 Συμβούλων P2P από τον Φεβρουάριο μέχρι τον Απρίλιο του 2022. Σκοπός της εκπαίδευσης των επιλεγμένων δασκάλων/καθηγητών ήταν η εξοικείωσή τους με τις συμπεριληπτικές εκπαιδευτικές μεθόδους που εφαρμόστηκαν με επιτυχία στο «σχολείο – δότη», και η ανάπτυξη δεξιοτήτων για την μεταφορά τους στα «σχολεία – αποδέκτες» της παρέμβασης με τη μέγιστη δυνατή αποτελεσματικότητα.
Για την επίτευξη αυτού του σκοπού, τα εργαστήρια, δομημένα στις αρχές της μετασχηματίζουσας μάθησης, περιελάμβαναν τις εξής θεματικές ενότητες:
- Αξιοποίηση του «πολιτισμικού κεφαλαίου»
- Οι αρχές της ενθάρρυνσης: πρακτικές εφαρμογές
- Πρόληψη – Διαχείριση συγκρούσεων / σχολικού εκφοβισμού
- Η σχέση εκπαιδευτικού και γονέα Ρομά
- Βασικές γνώσεις ρομανί
Υπό το συντονισμό των «Προπονητών P2P» / Coaches, θα οργανώθηκε ένα Εναρκτήριο Εργαστήριο (Initial Workshop) με τη συμμετοχή των «Συμβούλων Ρ2Ρ» όλων των «σχολείων–αποδεκτών», στο οποίο συμμετείχαν συνολικά 20 άτομα (13 γυναίκες και 7 άντρες), ενώ ακολούθησαν άλλα 7 τακτικά, συμπληρωματικά (follow-up) Εργαστήρια.
Στο πρώτο τακτικό Εργαστήριο συμμετείχαν 19 άτομα (11 γυναίκες και 8 άντρες), στο δεύτερο συμμετείχαν 14 άτομα (9 γυναίκες και 5 άντρες), στο τρίτο 17 άτομα (10 γυναίκες και 7 άντρες), στο τέταρτο 17 άτομα (10 γυναίκες και 7 άντρες), στο πέμπτο 14 άτομα (8 γυναίκες και 6 άντρες) και στο τελευταίο, συμμετείχαν 17 άτομα (8 γυναίκες και 9 άντρες).
Μέσω των εργαστηρίων, οι Σύμβουλοι P2P εξοικειώθηκαν με τις εκπαιδευτικές μεθόδους του «σχολείου – δότη» και αναμένεται να μετουσιώσουν σε πράξη τις νέες γνώσεις και εμπειρίες, με βάση τις ανάγκες και τις δυνατότητες των σχολείων τους, υπό την καθοδήγηση των καθηγητών του «σχολείου– δότη» («Προπονητών P2P» / Coaches) στο πλαίσιο μιας σχέσης συνεργασίας «ομότιμων» (peers).