Η πιλοτική εφαρμογή του έργου Peer2Peer στοχεύει στη μεταφορά και τη δοκιμή μια «συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας» στα σχολεία-αποδέκτες της Δυτικής Αττικής. Η μεταφορά προβλέπει τη διασύνδεση των εκπαιδευμένων P2P Μεντόρων του «σχολείου-δότη» με τους Μεντορευόμενους των «σχολείων – αποδεκτών». Για την επίτευξη αυτού, αρχικά εντοπίστηκαν και επελέγησαν οι Ρομά μαθητές των «σχολείων-αποδεκτών» που στη συνέχεια θα συμμετάσχουν στις πιλοτικές συνεδρίες Mentoring.
Όπως και στην περίπτωση των P2P Μεντόρων, η επιλογή των P2P Μεντορευόμενων βασίστηκε σε συγκεκριμένα κριτήρια ανάμεσα στα οποία ήταν:
- Η βούληση για αυτοβελτίωση και προσωπική εξέλιξη.
- Η ετοιμότητα για αποδοχή νέων γνώσεων και αναθεώρηση βεβαιωμένων πεποιθήσεων.
- Η εμπιστοσύνη στον μέντορα και στη διαδικασία του «mentoring».
- Η προθυμία ενεργού συμμετοχής ανάληψης πρωτοβουλίας στο πλαίσιο της διαδικασίας του «mentoring» (ακούω, μοιράζομαι τη σκέψη μου, συζητώ το πρόβλημα, δρω για να βρω λύση).
- Η διάθεση δέσμευσης.
Για τον εντοπισμό των Ρομά μαθητών με τα παραπάνω χαρακτηριστικά, πραγματοποιήθηκαν μαζί με τους Συμβούλους P2P επισκέψεις στα «σχολεία-αποδέκτες», τα οποία ήταν το 2ο Δημοτικό Σχολείο των Άνω Λιοσίων, το 3 Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου, το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ασπρόπυργου και το 3ο Γυμνάσιο Ασπρόπυργου.
Σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό, 50 Μεντορευόμενοι / Ρομά μαθητές των «σχολείων – αποδεκτών» θα επιλέγονταν και θα συμμετείχαν στις δράσεις της πιλοτικής εφαρμογής του έργου. Ωστόσο, αυτός ο αριθμός ξεπεράστηκε, καθώς 91 ακόμη μαθητές συμμετείχαν στο έργο, ανεβάζοντας τον τελικό αριθμό των Μεντορευόμενων P2P σε 141! Η υψηλότερη συμμετοχή παρατηρήθηκε στο 3ο Δημοτικό Σχολείο του Ζεφυρίου με 76 Ρομά μαθητές να έχουν επιλεγεί, ενώ ακολουθεί το 3ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου με 41 συμμετέχοντες. 16 μαθητές επελέγησαν στο 2ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων και, τέλος, 8 μαθητές επελέγησαν για να συμμετάσχουν στο έργο από το 7ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου. Αναφορικά με το φύλο, συνολικά επελέγησαν 90 αγόρια και 51 κορίτσια.
Ο υψηλός αριθμός των Μεντορευόμενων P2P υποδεικνύει τη μεγάλη σημασία του έργου για τους μαθητές Ρομά αλλά δείχνει και την προθυμία των Ρομά μαθητών να συμμετάσχουν σε δράσεις πρόληψης και καταπολέμησης της σχολικής διαρροής.