Με μεγάλη επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι δράσεις ανάπτυξης δεξιοτήτων νέων Ρομά και εκπαιδευτικού προσωπικού του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. Έργου με τίτλο “Peer2Peer: Relate schools to combat Roma dropout”, οι οποίες διοργανώθηκαν από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και την ActionAid Hellas και υλοποιήθηκαν από τον Μάρτιο μέχρι και τον Ιούνιο του 2021.
Σκοπός του Έργου Peer2Peer είναι η μεταφορά μιας καλής πρακτικής συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας μεταξύ σχολείων της Δυτικής Αττικής, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της σχολικής διαρροής των Ρομά μαθητών.
Σκοπός των δράσεων ανάπτυξης δεξιοτήτων ήταν η αξιοποίηση της κεκτημένης εμπειρίας συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας νέων Ρομά και εκπαιδευτικού προσωπικού του πρότυπου «σχολείου – δότη» (2ο Γενικό Λύκειο Αγίας Βαρβάρας) ώστε να μεταλαμπαδεύσουν καινοτόμες και καλές εκπαιδευτικές πρακτικές σε Δημοτικά και Γυμνάσια Σχολεία των Δήμων Φυλής και Ασπροπύργου, στα οποία εντοπίζονται υψηλά ποσοστά σχολικής διαρροής Ρομά μαθητών. Η ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών δράσεων ανάπτυξης δεξιοτήτων νέων Ρομά και εκπαιδευτικού προσωπικού συνέβαλε καταλυτικά στη δημιουργία της λεγόμενης «κρίσιμής μάζας» του Έργου η οποία αποτελεί, πλέον, ένα ισχυρό και συνεκτικό δίκτυο συμμάχων, και «ενεργών συντελεστών» για την εκπλήρωση των πιλοτικών εκπαιδευτικών δράσεων διασύνδεσης σχολικών κοινοτήτων της Δυτικής Αττικής, που θα ακολουθήσουν.
Προς την εκπλήρωση του σκοπού των δράσεων ανάπτυξης δεξιοτήτων πραγματοποιήθηκαν:
- 16 εκπαιδευτικές συνεδρίες γνωσιακής μάθησης σε θέματα ταυτότητας και μεντορικής, με τη συμμετοχή 102 Ρομά μαθητών και αποφοίτων του «σχολείου – δότη» (76 γυναίκες και 26 άνδρες) και 24 εκπαιδευτικές συνεδρίες ανάπτυξης δεξιοτήτων με έμφαση σε θέματα συμβουλευτικής, επικοινωνίας και διαχείρισης κινδύνων, με τη συμμετοχή 170 Ρομά μαθητών και αποφοίτων του «σχολείου – δότη» (122 γυναίκες και 48 άνδρες). Με την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών συνεδριών, επιλέχθηκαν συνολικά 21 Ρομά μαθητές και απόφοιτοι του «σχολείου – δότη» (15 γυναίκες και 6 άνδρες) με σκοπό να λειτουργήσουν ως «Μέντορες P2P» και «εμπνευστές» μαθητών Ρομά των «σχολείων – αποδεκτών» για την πρόληψη και καταπολέμηση της σχολικής διαρροής τους.
- 12 εκπαιδευτικές συνεδρίες ανάπτυξης ψυχό-κοινωνικών δεξιοτήτων εκπαιδευτικού προσωπικού με έμφαση στη διαχείριση γονέων και στο πολιτιστικό κεφάλαιο της Ρομά κοινότητας, με τη συμμετοχή 95 εκπαιδευτικών (78 γυναίκες και 17 άνδρες) των «σχολείων – αποδεκτών». Οι εκπαιδευτικές συνεδρίες πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς/Προπονητές P2P του «σχολείου – δότη», με σκοπό να παράσχουν ειδική κατάρτιση και καθοδήγηση στους εκπαιδευτικούς των «σχολείων-αποδεκτών» ώστε να αναλάβουν τον ρόλο του «Συμβούλου P2P» και να εφαρμόσουν στην τάξη τους τις συμπεριληπτικές εκπαιδευτικές μεθόδους και πρακτικές που εφαρμόστηκαν με επιτυχία στο «σχολείο – δότη», με αποτέλεσμα τη μείωση της σχολικής διαρροής των μαθητών Ρομά. Με την ολοκλήρωση των εκπαιδευτικών συνεδριών επιλέχθηκαν συνολικά 19 εκπαιδευτικοί (15 γυναίκες και 4 άνδρες) των «σχολείων – αποδεκτών» οι οποίοι και αποτέλεσαν του «Συμβούλους P2P».
- 7 εργαστήρια Πολιτικών Προστασίας Ανηλίκων με τη συμμετοχή 49 εκπαιδευτικών (39 γυναίκες και 10 άνδρες) του «σχολείου – δότη» και των «σχολείων – αποδεκτών» (Προπονητές P2P και Σύμβουλοι P2P), καθώς και 32 μαθητών και αποφοίτων (22 γυναίκες και 10 άνδρες) του «σχολείου – δότη» (Μέντορες P2P). Σκοπός των εργαστηρίων ήταν η ενίσχυση της γνώσης γύρω από ζητήματα Πολιτικών Προστασίας Ανηλίκων και διασφάλισης δικαιωμάτων των ανηλίκων.
Επισημαίνεται ότι λόγω της πανδημίας COVID-19, η συντριπτική πλειοψηφία των δράσεων διεξάχθηκε διαδικτυακά, ενώ κατά την υλοποίηση δράσεων που πραγματοποιήθηκαν με φυσική παρουσία, τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για την αποφυγή της διασπορά του ιού SARS-CoV-2.