Με εξαιρετική επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι πιλοτικές εκπαιδευτικές δράσεις του συγχρηματοδοτούμενου από την Ε.Ε. Έργου με τίτλο “Peer2Peer: Relate schools to combat Roma dropout”, οι οποίες διοργανώθηκαν από το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας σε συνεργασία με τη Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και την Ένωση Ελλήνων Διαμεσολαβητών Ρομά και υλοποιήθηκαν από τον Ιανουάριο μέχρι και τον Ιούνιο του 2022.
Σκοπός του Έργου Peer2Peer είναι η μεταφορά μιας καλής πρακτικής συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας μεταξύ σχολείων της Δυτικής Αττικής, με στόχο την πρόληψη και καταπολέμηση της σχολικής διαρροής των Ρομά μαθητών. Οι πιλοτικές εκπαιδευτικές δράσεις συναποτέλεσαν μια καινοτόμα παρέμβαση, πραγματώνοντας το πλέον δομικό στοιχείο του Έργου Peer2Peer που είναι η διεπαφή σχολικών κοινοτήτων, μέσω της διασύνδεσης «ομότιμων» μελών τους.
Ειδικότερα, σκοπός των δράσεων πιλοτικής εφαρμογής ήταν:
α) η διασύνδεση Ρομά μαθητών και αποφοίτων του «σχολείου – δότη» (2ου Γενικό Λυκείου Αγίας Βαρβάρας), το οποίο αποτελεί ένα υπαρκτό παράδειγμα συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας, και Ρομά μαθητών των «σχολείων – αποδεκτών» (3ο Δημοτικό Σχολείο Ζεφυρίου, 2ο Δημοτικό Σχολείο Άνω Λιοσίων, 7ο Δημοτικό Σχολείο Ασπροπύργου, 3ο Γυμνάσιο Ασπροπύργου) μέσω της μεντορικής σχέσης, με σκοπό τον παραδειγματισμό, την έμπνευση, την ενδυνάμωση και την υποκίνηση για τη σχολική φοίτηση και τη διεκδίκηση στη μάθηση.
β) η διασύνδεση εκπαιδευτικών του «σχολείου – δότη» και των «σχολείων – αποδεκτών», με σκοπό τη μεταφορά γνώσεων και εμπειρίας σε θέματα σχολικής ένταξης.
γ) η διασύνδεση γονέων Ρομά και μη Ρομά μαθητών του «σχολείου – δότη» και των «σχολείων – αποδεκτών», για την ανταλλαγή εμπειριών και την αξιοποίηση του πολλαπλασιαστικού τους ρόλου σε επίπεδο τοπικών κοινωνιών και τοπικών Ρομά κοινοτήτων, με σκοπό την ενίσχυση της προσπάθειας σχολικής και κοινωνικής ένταξης.
Προς την πραγμάτωση των επιμέρους σκοπών της πιλοτικής εκπαίδευσης, οι δράσεις που πραγματοποιήθηκαν είναι οι εξής:
- 421 συνεδρίες καθοδήγησης από 21 μέντορες Ρομά μαθητές και αποφοίτους του «σχολείου – δότη» σε συνολικά 141 μεντορευομένους Ρομά μαθητές των «σχολείων – αποδεκτών», με σκοπό την ανάδειξη της σημασίας της σχολικής φοίτησης, της μάθησης και της γνώσης, αλλά και την ενίσχυση της αυτοπεποίθησης των Ρομά μαθητών ώστε να θέτουν και να διεκδικούν θετικούς στόχους για το μέλλον τους. Συνολικά πραγματοποιήθηκαν 148 ατομικές συνεδρίες σε κορίτσια και 273 σε αγόρια, ξεπερνώντας κατά πολύ τον προβλεπόμενο αριθμό των 50 μεντορευομένων.
- 10 συνεδρίες προβολής θετικών αντιπαραδειγμάτων/ανάδειξης προτύπων σε 183 μεντορευόμενους Ρομά μαθητές (71 κορίτσια και 112 αγόρια) από νέους Ρομά που κατάφεραν να σπάσουν τον φαύλο κύκλο του κοινωνικού αποκλεισμού και να διακριθούν στο επιστημονικό, πολιτιστικό, κοινωνικό ή πολιτικό πεδίο.Επισημαίνεται, ότι 7 από αυτές τις συνεδρίες αφιερώθηκαν στην ανάδειξη γυναικείων προτύπων μέσω της προβολής μορφωμένων και δραστήριων γυναικών Ρομά.
- 10 επισκέψεις στο «σχολείο – δότη», με τη συμμετοχή, συνολικά, 101 μαθητών (61 κοριτσιών και 40 αγοριών) των «σχολείων – αποδεκτών», ξεπερνώντας κατά πολύ τον προβλεπόμενο αριθμό των 50 συμμετεχόντων,με σκοπό την γνωριμία των μεντορευόμενων με το σχολείο των μεντόρων τους.
- 8 εργαστήρια διασύνδεσης εκπαιδευτικού προσωπικού με τη συμμετοχή 138 εκπαιδευτικών – «Συμβούλων P2P» (80 γυναικών και 58 ανδρών) από τα «σχολεία – αποδέκτες», με σκοπό την δημιουργία γόνιμων δεσμών ανάμεσα στο «σχολείο – δότη» και στα «σχολεία – αποδέκτες».
- 15 εργαστήρια διασύνδεσης γονέων με τη συμμετοχή 131 γονέων, εκ των οποίων οι 105 ήταν Ρομά και οι 26 μη Ρομά (90 γυναίκες και 45 άνδρες) και 4 αντιπροσώπων των τοπικών αρχών, με σκοπό την ενίσχυση της σχέσης μεταξύ σχολείου και οικογένειας Ρομά μαθήτων, την αποδοχή των Ρομά μαθητών από τους γονείς των μη Ρομά συμμαθητών τους και στην ευαισθητοποίηση της τοπικής κοινωνίας.
Επισημαίνεται ότι οι δράσεις πιλοτικής εφαρμογής του Έργου Peer2Peer, πραγματοποιήθηκαν κατόπιν έγκρισης από το Τμήμα Γ΄ Πολιτιστικών Θεμάτων και Υποστηρικτικών Δομών / Διεύθυνση Υποστήριξης Προγραμμάτων και Εκπαίδευσης για την αειφορία του Υπουργείου Παιδείας και θρησκευμάτων. Τέλος, κατά την υλοποίηση των δράσεων, τηρήθηκαν όλα τα προβλεπόμενα πρωτόκολλα για την αποφυγή της διασπορά του ιού SARS-CoV-2.