Κεντρική δράση του έργου Peer2Peer για τη διασύνδεση των σχολικών κοινοτήτων και τη μεταφορά της καλής πρακτικής «συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας» αποτέλεσε η δημιουργία δικτύου συμμάχων μέσω παρεμβάσεων στο «σχολείο-δότη» και στα «σχολεία-αποδέκτες». Σύμμαχοι του έργου στην προσπάθεια αυτή είναι, φυσικά, οι καθηγητές και οι μαθητές και απόφοιτοι Ρομά του σχολείου δότη αλλά και οι καθηγητές των σχολείων αποδεκτών της «συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας» που εκπαιδεύτηκαν τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2021, ώστε να αποτελέσουν την κρίσιμη μάζα και να συλλειτουργήσουν καθόλη τη διάρκεια της υλοποίησης του έργου.
Η παρέμβαση στο «σχολείο – δότη» στόχευσε στην ενδυνάμωση Ρομά μαθητών ή/και αποφοίτων του σχολείου, που ωφελήθηκαν από την εφαρμογή συμπεριληπτικών εκπαιδευτικών μεθόδων, με σκοπό την αξιοποίησή τους ως «εμπνευστών», Μεντόρων P2P για τους μαθητές Ρομά των «σχολείων-αποδεκτών» της Δυτικής Αττικής για την πρόληψη και καταπολέμηση της σχολικής διαρροής τους.
Σε αυτό το πλαίσιο επελέγησαν 21 μαθητές και απόφοιτοι του «σχολείου δότη» βάσει συγκεκριμένων κριτηρίων, όπως είναι η αναγνώριση της αξίας της εκπαίδευσης και η άρρηκτη σύνδεσή της με την κοινωνική ένταξη των Ρομά, η προθυμία και ετοιμότητα να αναπτύξουν και να εδραιώσουν σχέσεις αμοιβαίου σεβασμού και εμπιστοσύνης με τους καθοδηγούμενούς τους, η απελευθέρωση από τα στερεότυπα και τις προκαταλήψεις, η ικανότητα και προθυμία να κινητοποιήσουν, να ενθαρρύνουν και να εμπνεύσουν άλλους, η επικοινωνιακές δεξιότητες, η εμπειρία ομαδική εργασίας, η εμπειρία διαχείρισης δύσκολων καταστάσεων και προκλήσεων στο σχολείο και σε θέματα εκπαίδευσης.
Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω κριτήρια, σχεδιάστηκε μια διαδικασία επιλογής των συμμετεχόντων που περιελάμβανε δύο στάδια. Αρχικά έγινε αναγνώριση πιθανών συμμετεχόντων κατά τις ερευνητικές δράσεις του έργου και συγκεκριμένα κατά τη διενέργεια 10 συνεντεύξεων εις βάθος και μιας εστιασμένης ομαδικής συζήτησης με Ρομά μαθητές του «σχολείου-δότη». Στη συνέχεια, σε δράσεις που υλοποιήθηκαν πριν τις εκπαιδεύσεις που είχαν ως αποτέλεσμα τη διενέργεια τριών προπαρασκευαστικών συναντήσεων με υποψήφιους συμμετέχοντες.
Οι μαθητές και απόφοιτοι του «σχολείου-δότη» εκπαιδεύτηκαν βάσει των αρχών και τη μεθοδολογία εκπαίδευσης ενηλίκων, με έμφαση στην εφαρμογή των αρχών και της μεθοδολογίας της «μετασχηματίζουσας μάθησης», σε θέματα mentoring, ενώ ανέπτυξαν επικοινωνιακές δεξιότητες, δεξιότητες συμβουλευτικής και δεξιότητες διαχείρισης κρίσεων.
Οι επιλεγμένοι μαθητές και απόφοιτοι του «σχολείου-δότη» χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, μια των μαθητών και μια των αποφοίτων και εκπαιδεύτηκαν τον Μάρτιο και Απρίλιο του 2021.
Η εκπαίδευση των Μεντόρων P2P επιμερίστηκε σε 2 λειτουργικά αλληλένδετους άξονες: Α. Γνωσιοκεντρική μάθηση και Β. Ανάπτυξη δεξιοτήτων με έμφαση σε θέματα συμβουλευτικής, επικοινωνίας και διαχείρισης κινδύνων.
Ο γνωσιοκεντρικός άξονας προέβλεπε την εκπαίδευση των Μεντόρων P2P σε θέματα ταυτότητας και mentoring κατά τη διάρκεια 8 συνεδριών (ανά ομάδα). Το αποτέλεσμα είναι η ενδυνάμωση των εκπαιδευόμενων και ο αναστοχασμός σχετικά με στερεοτυπικές / αναχρονιστικές στάσεις και αντιλήψεις, ενώ παράλληλα, ανέπτυξαν κριτική σκέψη και ενσυναίσθηση.
Ο άξονας ανάπτυξης δεξιοτήτων περιελάμβανε τη διενέργεια 12 συνεδριών (ανά ομάδα) που οργανώθηκαν σε τρεις θεματικές (4 συνεδρίες ανά θεματική).
Η πρώτη θεματική «Ανάπτυξη επικοινωνιακών δεξιοτήτων» στόχευε στη δημιουργία μεντόρων που ακούν προσεκτικά, μιλούν απλά, διαχειρίζονται αποτελεσματικά το χρόνο, προκαλούν την κριτική σκέψη, ενθαρρύνουν τη συμμετοχή στο διάλογο, εμβαθύνουν στα νοήματα, προσαρμόζονται στις συνθήκες, παρακινούν και κινητοποιούν δημιουργικά.
Η δεύτερη θεματική «Ανάπτυξη δεξιοτήτων συμβουλευτικής στόχευε στην ανάπτυξη δεξιοτήτων καθοδήγησης και ενθάρρυνσης, τον αναστοχασμό σχετικά με τις προσδοκίες και τα όρια του ρόλου του μέντορα αλλά και την ενίσχυση της αυτοεπίγνωσης.
Η τελευταία θεματική «Ανάπτυξη δεξιοτήτων διαχείρισης» στην εμπέδωση αισθήματος ασφάλειας για την αποτελεσματική εκπλήρωση της αποστολής του μέντορα.
Οι Μέντορες P2P αναμένεται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στο δίκτυο συμμάχων του Peer2Peer για τη μεταφορά της καλής πρακτικής συμπεριληπτικής σχολικής κουλτούρας στα επιλεγμένα σχολεία-αποδέκτες της Δυτικής Αττικής.